Rotisserie - puzzle online

Rożna, znana również jako pieczenie prażone, to rodzaj pieczenia, w którym mięso jest szaszły na rożnie - długi solidny pręt służący do przechowywania żywności, gdy jest gotowany nad ogniskiem w kominku lub na ognisku, lub pieczony w piekarnik. Ta metoda jest ogólnie używana do gotowania dużych stawów mięsa lub całych zwierząt, takich jak świnie lub indyki. Rotacja gotuje mięso równomiernie we własnych sokach i umożliwia łatwy dostęp w celu ciągłego samodzielnego fastrygowania.

Historia

W średniowiecznej kuchni i wczesno-nowoczesnych kuchniach pluć była preferowanym sposobem gotowania mięsa w dużym gospodarstwie domowym. Sługa, najlepiej chłopiec, siedział w pobliżu rożna powoli obracając metalowy pręt i gotując jedzenie ; był znany jako "spit boy" lub "spit jack". Mechaniczne turnspity ("prażące gniazda") zostały później wynalezione, najpierw napędzane przez psy na bieżniach, a następnie przez mechanizmy parowe i mechaniczne mechanizmy zegarowe. Spit może być również napędzany przez turbinę zamontowaną w kominie za pomocą przekładni ślimakowej w celu konwersji momentu obrotowego i prędkości. Mierzei są teraz zwykle napędzane silnikami elektrycznymi.

Rotisserie może również odnosić się do urządzenia mechanicznego używanego do gotowania z rożna lub do restauracji specjalizującej się w pieczonym na rożnie mięsie. Słowo pochodzi z języka francuskiego, gdzie po raz pierwszy pojawiło się w sklepach w Paryżu około 1450 roku.

Podczas weekendu puzzle onlineTo się nazywa grill! puzzle onlinePrzyjaciele i ja mieliśmy grilla i puzzle onlinezapraszamy na grillowanie puzzle onlineGrilowane skrzydełka puzzle onlinepuzzle game puzzle onlinewędzarnia puzzle onlineKurczak pieczony puzzle online