Plum tomato - puzzle online
Pomidor śliwkowy, znany również jako pomidor pomidorowy lub pomidorowy, jest rodzajem pomidora hodowanego dla celów sosów i pakowania. Są one na ogół owalne lub cylindryczne, ze znacznie mniejszą liczbą miejsc (przedziałów nasiennych) niż standardowe okrągłe pomidory (zwykle tylko dwie) i ogólnie większą zawartością części stałych, co czyni je bardziej odpowiednimi do przetwarzania. Pomidory ze śliwkami są czasem preferowane przez kucharzy do użytku poza sezonem, ponieważ są uważane za bardziej podatne na manipulację i dlatego są dostępne w stanie bliższym dojrzałości niż inne pomidory z supermarketu.
Odmianami powszechnie dostępnymi na rynkach są Roma VF i San Marzano (półprodukt, sygnowany pomidor włoskiej kuchni), choć istnieje wiele innych odmian, takich jak krótkotrwała pasta Ropreco i większa pasta Amish i Big Mama. Pięć odmian hybrydowych uprawianych w Kalifornii stanowi ponad 60% całkowitej produkcji pomidorów. Małe pomidory śliwkowe (wielkości zbliżone do pomidorów koktajlowych) znane są jako pomidory winogronowe.