W mechanice płynów rozbryzgiwanie się jest nagłym zaburzeniem spokoju wolnej powierzchni cieczy (zwykle wody). Zakłócenie jest zwykle spowodowane uderzeniem ciała stałego o powierzchnię, chociaż mogą wystąpić rozpryski, w których ruch cieczy dostarcza energię. To użycie słowa jest onomatopeiczne; w przeszłości używany był plusz. Plusk występuje również, gdy kropelka cieczy uderza w powierzchnię cieczy lub ciała stałego. W tym przypadku symetryczna korona jest zwykle tworzona, jak pokazano w słynnej fotografii rozchlapanego mleka Harolda Edgertona. Historycznie rzecz biorąc, Worthington (1908) był pierwszym, który systematycznie badał dynamikę rozprysku za pomocą fotografii.
Rozpryski charakteryzują się przejściowym przepływem balistycznym i są regulowane przez liczbę Reynoldsa i liczbę Webera. Na obrazie ceglanej rozpryskującej się wody po prawej stronie można zidentyfikować swobodnie poruszające się krople wody w powietrzu, zjawisko typowe dla wysokich przepływów liczbowych Reynoldsa; zawiłe niesferyczne kształty kropel wskazują, że numer Webera jest wysoki. Widoczne są również porywane pęcherzyki w ciele wody i rozszerzający się pierścień zakłóceń rozprzestrzeniający się z miejsca uderzenia.
Plamy na małą skalę, w których kropla cieczy uderza w wolną powierzchnię, mogą tworzyć symetryczne formy przypominające koronę; mleko jest często używane, ponieważ jest nieprzejrzyste.