Pebre to chilijska przyprawa z kolendry, posiekanej cebuli, oliwy z oliwek, czosnku i ziemi lub puree ostre papryczki aji. Może zawierać również pokrojone pomidory.
Pebre najczęściej stosuje się w pieczywie. Jest również stosowany na mięso lub gdy mięso takie jak choripán jest dostarczane w bułce.
W Brazylii podobny sos można znaleźć pod nazwą Vinagrete (który jest mniej gorący niż Pebre ze względu na brak papryki w nim). Ten sos jest jednym z najpopularniejszych sosów w brazylijskich churrascadach.
W Meksyku używają oni również podobnego sosu o nazwie pico de gallo z tacos cochinita pibil lub innymi preparatami. Pico de gallo powstaje również z cebuli, kolendry i pomidora.
Na Dominikanie nazywa się to wasakaka i zwykle ma sok z limetki lub kwaśnego soku pomarańczowego.
Słowo pebre w języku katalońskim oznacza paprykę dowolnego rodzaju, w tym przypadku ají odmiany papryczki chilli.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.