Filo (lub fyllo, z gr. φύλλο " liść ") - rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią grecką, w rzeczywistości wywodzi się z kuchni Turków osmańskich. Stanowi podstawę wielu potraw takich jak bakława i burek (börek).
Do sporządzenia filo używa się mąki, oliwy, soli i wody. Powstałe z ich zmieszania luźne ciasto rozwałkowuje się na stole lub stolnicy na cienkie warstwy, które następnie smaruje się roztopionym masłem. Przed spożyciem ciasto jest pieczone.
Historia
Obecna praktyka wałkowania surowego ciasta w cienkie jak papier warstwy nawiązuje do kuchni w Pałacu Topkapı z czasów Imperium Osmańskiego, która bazowała na technice wywodzącej się z kuchni Azji Centralnej i Bizantyjskiej. Bakława jest najprawdopodobniej najstarszą potrawą z ciasta filo, jej początek sięga XIII wieku.
Przygotowanie
Ciasto filo jest zrobione z mąki, wody i małej ilości oliwy lub białego octu, jednak niektóre przepisy mogą również zawierać żółtka jaj.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.