Parkin lub Perkin to miękkie ciasto tradycyjnie robione z płatków owsianych oraz podobnego do melasy czarnego syropu, który powstał w Północnej Anglii. Często kojarzony jest z Yorkshire, zwłaszcza z okolicami Leeds. Początki tego dania nie są dokładnie znane, ale cieszy się on popularnością w innych rejonach, np. Lancashire. Parkin jest zazwyczaj wilgotny lub nawet czasami lepki. W Hull i wschodnim Yorkshire jest bardziej suchy niż w innych rejonach i fakturą przypomina biszkopt. Parkin jest tradycyjnie spożywany 5 listopada, w dniu Guya Fawkesa, cieszy się uznaniem również przez resztę roku. W całym hrabstwie Yorkshire wypiekany jest komercyjnie, w innych rejonach jako produkt na użytek własny.
Głównym składnikiem parkinu z Yorkshire jest mąka, płatki owsiane, czarny syrop, tłuszcz (tradycyjnie smalec, jednak we współczesnych przepisach używane jest masło lub margaryna), brandy oraz imbir. Podczas gdy możliwe jest znalezienie przepisów, które pomijają płatki owsiane lub syrop, a nawet i jedno i drugie, to te składniki powszechnie uznawane są za szczególne dla parkinu z Yorkshire.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.