Papier ryżowy – tradycyjny produkt spożywczy w południowych Chinach i Wietnamie. Jadalny " papier " wyrabiany jest z masy z rozmoczonych ziaren ryżowych, rozprowadzonej na tkaninie umieszczonej nad zbiornikiem z parującą wodą. Gdy ciasto się zetnie, jest suszone na słońcu na macie bambusowej. Papier ryżowy wykorzystywany jest zwłaszcza do sporządzania tradycyjnych naleśniczków nem (ang. spring rolls), zwanych w Polsce sajgonkami. Niekiedy tnie się go na paski, otrzymując płaski makaron ryżowy.
Stosowane niekiedy na Zachodzie określenie " papier ryżowy" wynika z nieporozumienia, powstałego pod koniec XIX w. i z ryżem nie ma nic wspólnego. Oznacza tradycyjny papier chiński, wykorzystywany w celach innych niż kulinarne. Tego typu papier był otrzymywany z kory drzewa Tetrapanax papyrifer, rosnącego na Tajwanie.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.