Kuchnia pakistańska ( Urdu : پاکستانی پکوان) może się charakteryzować mieszanką różnych regionalnych tradycji kulinarnych subkontynentu indyjskiego, Azji Środkowej, a także elementów pochodzących z dziedzictwa Mughal. Różne kuchnie wywodzą się z etnicznej i kulturowej różnorodności Pakistanu.
Kuchnia ze wschodnich prowincji Punjab i Sindh charakteryzuje się jako "mocno przyprawiona" i "ostra", co jest charakterystyczne dla smaków subkontynentu indyjskiego. Kuchnia z zachodnich i północnych prowincji Azad Dżammu i Kaszmiru, Balochistanu, Gilgit-Baltistan, Khyber Pakhtunkhwa i obszarów plemiennych charakteryzuje się "łagodnością" charakterystyczną dla smaków regionu środkowoazjatyckiego.
Kuchnia międzynarodowa i fast food są popularne w miastach. Mieszanie lokalnych i zagranicznych przepisów kulinarnych (takich jak chińska kuchnia pakistańska) jest powszechne w dużych ośrodkach miejskich. Ponadto, w wyniku zmian stylu życia, gotowa mieszanka masala (mieszane i gotowe do użycia przyprawy) staje się coraz bardziej popularna. Jednakże, biorąc pod uwagę różnorodność mieszkańców Pakistanu, kuchnie na ogół różnią się od domu do domu i mogą różnić się od głównego nurtu kuchni pakistańskiej.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.