Olejowiec, olejnik, masłopalma (Elaeis) – rodzaj roślin z rodziny arekowatych. Do rodzaju należą dwa gatunki – olejowiec gwinejski E. guineensis, pochodzący z Afryki Zachodniej, Środkowej i Wschodniej, oraz olejowiec czarnojądrowy E. oleifera z Ameryki Centralnej i północnej części Ameryki Południowej. Oba gatunki są uprawiane (rosnąc obok siebie mogą się krzyżować) i zwłaszcza olejowiec gwinejski jest szeroko rozprzestrzeniony w strefie międzyzwrotnikowej, w wielu obszarach rośnie też tam jako gatunek zdziczały. W naturze rośliny te rosną na obrzeżach wilgotnych lasów, w miejscach zabagnionych na sawannach, czasem także w namorzynach, a na suchszych obszarach występują wzdłuż rzek i strumieni.
Z owoców i nasion obu gatunków pozyskuje się tłuszcz, używany głównie do celów technicznych, ale olej palmowy z nasion olejowca gwinejskiego jest także jadalny i stanowi kluczowy produkt dla przemysłu spożywczego (w 2011 wyprodukowano ponad 50 milionów ton, w 2019 już ponad 74 miliony ton). Uprawy olejowców w końcu 2017 zajmowały 18,7 miliona ha, będąc znaczącym powodem niszczenia lasów równikowych. Z drugiej strony ze względu na 10-krotnie większą wydajność olejowców względem innych gatunków olejodajnych rezygnacja z tego źródła tłuszczów oznaczałaby konieczność przeznaczenia pod uprawy roślin olejodajnych odpowiednio wielokrotnie większych areałów. Olejowiec gwinejski w Afryce wykorzystywany jest także jako roślina lecznicza, z soku pozyskiwanego z nacięć kwiatostanów męskich wyrabia się wino palmowe, liście służą do krycia dachów, owoce zapiekane w popiele uznawane są za przysmak.