Oily fish - puzzle online

Tłuste ryby mają olej w tkankach i w jamie brzusznej wokół jelit. Ich filety zawierają do 30% oleju, chociaż liczba ta różni się zarówno w obrębie gatunku, jak i między gatunkami. Przykładami mogą tu być małe paszy, takie jak sardynki, śledzie i sardele oraz inne większe ryby pelagiczne, takie jak łosoś, pstrąg, tuńczyk i makrela.

Tłuste ryby można skontrastować z białymi rybami, które zawierają olej tylko w wątrobie i znacznie mniej ogólnie niż tłuste ryby. Przykładami białej ryby są dorsz, plamiak i płastugi. Białe ryby to zazwyczaj ryby denne, które żyją na dnie morskim lub w jego pobliżu, podczas gdy ryby tłuste są pelagiczne, żyjąc w wodzie od dna.

Tłuste mięso ryb jest dobrym źródłem witamin A i D i jest bogate w kwasy tłuszczowe omega -3 ( białe ryby zawierają również te składniki odżywcze, ale w znacznie niższym stężeniu). Z tego powodu spożywanie tłustych ryb, a nie białych ryb, może być bardziej korzystne dla ludzi, szczególnie w odniesieniu do chorób sercowo-naczyniowych; jednak wiadomo, że oleiste ryby przenoszą wyższe poziomy zanieczyszczeń (takich jak rtęć lub dioksyny) niż biała ryba. Wśród innych korzyści, badania sugerują, że kwasy tłuszczowe omega -3 u ryb tłustych mogą pomóc w poprawie stanów zapalnych takich jak zapalenie stawów.

Mężczyzna w błękitnej koszula stoi przed białymi plastikowymi torbami puzzle onlineTradycyjne solone suszenie ryb na stojakach puzzle onlineAnostomus puzzle online