Barquillo to chrupiące ciasto walcowane waflowe pochodzące z Hiszpanii. Składa się z podstawowych składników ciastek : mąki, cukru, białek jaj i masła rozwałkowanego cienko, a następnie uformowanego w pusty cylinder lub stożek. Tradycyjnie sprzedawali ją sprzedawcy przydrożni, znani jako barquilleros, którzy noszą charakterystyczną czerwoną ruletkę (ruleta de barquillero). Został wprowadzony do Ameryki Łacińskiej i Filipin w czasach kolonialnych. W Hiszpanii i byłych koloniach hiszpańskich barquillos są powszechnie uważane za rodzaj ciasteczka świątecznego. Jest również popularny podczas różnych fiest. Rozprzestrzenił się na kraje sąsiednie i dziś jest niezwykle popularny w krajach wschodniej i południowo-wschodniej Azji.
Nazwy
Hiszpańska nazwa barquillo oznacza „małą łódkę”. Pochodzi ze starożytnej tradycji podgrzewania herbatników w wypukłych lub w kształcie łódek form. Barquillos są również znane pod różnymi nazwami.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.