Nopal (od słowa Nahuatl nohpalli [noʔpalːi] dla klocków rośliny ) jest pospolitą nazwą w meksykańskim hiszpańskim dla kaktusów opuncji (powszechnie określanych w języku angielskim jako opuncja ), jak również dla jego pampersów.
Istnieje około stu czternastu znanych gatunków endemicznych do Meksyku, gdzie roślina jest powszechnym składnikiem wielu potraw kuchni meksykańskiej. Nopalowe klocki można spożywać na surowo lub gotowane, używane w marmoladach, zupach gulaszowych i sałatkowych, jak również używane do tradycyjnej medycyny lub jako karma dla zwierząt. Nopale hodowlane są najczęściej z gatunku Opuntia ficus-indica lub Opuntia joconostle, chociaż podkładki prawie wszystkich gatunków Opuntia są jadalne. Inną częścią jadalnego kaktusa nopal jest owoc zwany tuńczykiem po hiszpańsku i "kolczasta gruszka " po angielsku.
Nopales są na ogół sprzedawane w Meksyku świeże, oczyszczone z kolców i krojone według życzenia klienta na miejscu, można je również znaleźć w puszkach lub w butelkach, a rzadziej suszone, szczególnie na eksport. Pokrojone w plasterki lub pokrojone w kostkę, nopales mają lekki, lekko cierpki smak, jak zielona fasola i chrupiącą, śluzowatą teksturę. W większości receptur zawarte w nich śluzowate ciecz jest zawarte w gotowaniu. Są na wiosnę najbardziej delikatne i soczyste.
Nopales są najczęściej używane w kuchni meksykańskiej w potrawach takich jak huevos con nopales "jaja z nopal", carne con nopales " mięso z nopal", tacos de nopales, w sałatkach z pomidorami, cebulą i queso panela (ser panela), lub po prostu jako warzywo roślinne.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.