mięso solone - puzzle online

Mięso solone lub mięso solone to mięso lub ryby konserwowane lub suszone solą. Solenie solą lub solanką było powszechną metodą zachowywania mięsa aż do połowy XX wieku, stając się mniej popularnym po pojawieniu się lodówek. Często nazywano go "śmieciem" lub "koniem solnym".

Sól hamuje wzrost drobnoustrojów, pobierając wodę z komórek drobnoustrojów poprzez osmozę. Koncentracje soli do 20% są wymagane do zabicia większości gatunków niechcianych bakterii. Palenie tytoniu, często stosowane w procesie dojrzewania mięsa, dodaje do powierzchni mięsa substancje chemiczne, które zmniejszają wymaganą koncentrację soli.

Solone mięso i ryby są podstawą diety w Afryce Północnej, południowych Chinach, Skandynawii, przybrzeżnej Rosji i Arktyce. Solone mięso było podstawą diety żeglarzy w Age of Sail. Był przechowywany w beczkach i często musiał trwać przez miesiące spędzone poza zasięgiem wzroku ziemi. Podstawowa dieta Royal Navy składała się z solonej wołowiny, solonej wieprzowiny, biszkoptu statku i płatków owsianych, uzupełnionych mniejszymi ilościami grochu, sera i masła.

cos na ząb puzzle onlinepyszności puzzle online