Mee siam, co w języku malajskim oznacza „syjamski makaron ”, to danie z cienkich wermiszelów ryżowych, pochodzących z morskiej Azji Południowo-Wschodniej, popularne w Singapurze i Malezji. Mówi się, że pochodzi ze społeczności Malajów lub Peranakan. Jak sama nazwa wskazuje, jest inspirowana lub adaptowana z tajskich smaków.
W Singapurze podaje się go z pikantnym, słodko -kwaśnym lekkim sosem. Sos jest zrobiony z pasty przyprawowej Rempah, tamaryndowca i taucheo (solona soja). Mee Siam jest zwykle przyozdobiona tartym omletem, szparagami, kiełkami fasoli, szczypiorkiem czosnku i limonkami. W Malezji częściej spotyka się „suchą” wersję, która zasadniczo polega na smażeniu makaronu ryżowego z tymi samymi składnikami, co w wersji singapurskiej. W Tajlandii bardzo podobne danie jest znane jako mi kathi ( makaron z mlekiem kokosowym), makarondanie popularnie spożywane jako obiad w Regionie Centralnym. Jest wytwarzany przez smażenie makaronu z makaronem ryżowym z aromatycznym i gęstym sosem o podobnym profilu smakowym jak Mee Siam. Sos powstaje z mleka kokosowego zmieszanego z mieloną wieprzowiną, krewetkami, twardym twarogiem fasolowym, soloną soją, kiełkami fasoli, szczypiorkiem czosnku i tamaryndą. Podawany jest z cienko pokrojonym omletem jajecznym, świeżymi kiełkami fasoli, świeżym czosnkiem i kwiatem banana.
Copyright 2023 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.