Alkohol (również twardy alkohol, alkohol wysokowydajny lub alkohol ) to napój alkoholowy wytwarzany w wyniku destylacji napojów płynnych wykonanych z ziaren, owoców lub warzyw, które przeszły już fermentację alkoholową. Proces destylacji oczyszcza ciecz i usuwa składniki rozcieńczające, takie jak woda, w celu zwiększenia jej zawartości alkoholu (zwykle wyrażonej jako objętościowe, ABV). Ponieważ napoje destylowane zawierają znacznie więcej alkoholu, są uważane za "twardsze" - w Ameryce Północnej określenie "trunek" stosowane jest w celu odróżnienia destylowanych napojów od napojów nierafinowanych.
Jako przykłady, termin ten nie obejmuje napojów takich jak piwo, wino, miód pitny, sake lub jabłecznik, ponieważ są one fermentowane, ale nie destylowane. Wszystkie te mają stosunkowo niską zawartość alkoholu, zazwyczaj mniej niż 15%. Brandy to spirytus wytwarzany w wyniku destylacji wina i ma wartość ABV powyżej 35%. Inne przykłady destylowanych napojów obejmują wódkę, baijiu, gin, rum, tequilę, mezcal i whisky.