Lamian to rodzaj chińskiego makaronu. Lamian wytwarza się przez skręcanie, rozciąganie i składanie ciasta w pasma, przy użyciu masy ciasta. Długość i grubość pasm zależy od tego, ile razy ciasto jest składane. Ta unikalna metoda produkcji makaronów pochodzi z Chin. Songshi Yangsheng Bu (uproszczony chiński: 宋氏 养生 部; tradycyjny chiński: 宋氏 養生 部), który został napisany przez Song Xu i pochodzi z 1504 roku, ma najwcześniejszy opis metody tworzenia lamianu.
Opis
Proces ręcznego wytwarzania polega na wyrobieniu bryłki ciasta i wielokrotnym rozciąganiu w celu wytworzenia wielu pasm cienkiego, długiego makaronu. Dosłownie, lā (拉) oznacza ciągnąć lub rozciągać, podczas gdy miàn (uproszczony: 面 / tradycyjny: 麵) oznacza makaron.
Istnieje kilka stylów skręcania ciasta, ale wszystkie one stosują tę samą koncepcję: kawałek ciasta jest wielokrotnie rozciągany i składany na sobie, aby wyrównać gluteny i rozgrzać ciasto do rozciągania. Następnie jest on rozwijany do nadającej się do obróbki grubości i odcinany w nadające się do obróbki porcje. Kawałki ciasta wyjściowego nigdy nie są używane, ponieważ gluteny nie są tak wyrównane, jak części środkowe.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.