kulcha - puzzle online

Kulcha to rodzaj lekko zakwasionego płaskiego chleba, który powstał na subkontynencie indyjskim.

Kulcha jest wytwarzana z mąki maida, wody, szczypty soli i środka spulchniającego (drożdży lub starego ciasta kulcha), mieszanych ręcznie, aby uzyskać bardzo ciasne ciasto. Ciasto przykryto mokrą szmatką i pozostawiono na około godzinę w ciepłym miejscu. Rezultatem jest lekkie spulchnienie mąki, ale niewiele. Mąkę ponownie wbija się ręcznie, a następnie rozwałkowuje za pomocą wałka do płaskiego, okrągłego kształtu. Do czasu pieczenia w glinianym piecu glinianym („tandoor”). Podczas pieczenia często jest szczotkowany z masłem lub ghee, chociaż nie jest to konieczne. Następnie jest spożywany z dowolnym indyjskim curry. W szczególności pikantne curry z ciecierzycy znane jako chole to danie z wyboru do jedzenia z kulcha.

W pierwszym wariancie zamiast ugniatać ciasto wodą, można użyć mleka lub jogurtu; powoduje to, że ciasto staje się bardziej miękkie i bardziej gumowate.