Korokke (japoński: コ ロ ッ ケ; [koꜜɾokke]) to japońska nazwa smażonego w głębokim tłuszczu dania oryginalnie powiązanego z francuskim daniem, krokietem. Korokke wytwarza się przez zmieszanie gotowanego siekanego mięsa, owoców morza lub warzyw z puree ziemniaczanym lub białym sosem, zwykle w kształcie płaskiego pasztecika, toczącego w mące pszennej, jajkach i bułce tartej w stylu japońskim, następnie do głębokiego smażenia aż do uzyskania brązowego koloru na zewnątrz.
Historia
W 1887 roku francuski krokiet został wprowadzony do Japonii. Uważa się, że korokke wykorzystujący tłuczone ziemniaki został wynaleziony, ponieważ technologia mleczarska nie została spopularyzowana w Japonii na tym etapie. Korokke można znaleźć w prawie każdym supermarkecie i sklepie spożywczym w Japonii i cieszył się jego smakiem i niskimi kosztami. Na przykład w FamilyMart jedenkorokke jest sprzedawany za 70 jenów, w tym podatek.
Odmiany
Istnieje wiele rodzajów korokke w zależności od głównego składnika lub składnika mieszanego i są one na ogół nazywane ( składnik ) Korokke.
Potato Korokke - korokke wykonane przy użyciu ziemniaków
Guratan Korokke - korokke z białym sosem i makaroniKorokke są czasami sprzedawane w opakowaniu papierowym. Mogą być również wykorzystywane jako dodatek do innych potraw. Po wciśnięciu między dwie kromki chleba nazywa się je korokke pan (w języku japońskim pan jest chleb ) lub sando korokke. Gurakoro to produkt wprowadzony przez japoński MacDonald's, który składa się z guratan korokke.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.