Kuchenka kuchenna, często nazywana po prostu piecem lub kuchenką, jest urządzeniem kuchennym przeznaczonym do gotowania potraw. Piece kuchenne polegają na zastosowaniu bezpośredniego ogrzewania do procesu gotowania i mogą również zawierać piekarnik używany do pieczenia. "Piece kuchenne" (zwane także "kuchennymi" lub "kuchenkami na drewno ") są ogrzewane przez spalanie drewna lub węgla drzewnego; "piece gazowe" są ogrzewane gazem; i "piece elektryczne" za pomocą energii elektrycznej. Piec z wieloma powierzchniami do gotowania nazywany jest również zasięgiem.
W uprzemysłowionym świecie, gdy piece zastąpiły otwarte ogniska i piece gazowe jako źródło bardziej wydajnego i niezawodnego ogrzewania, opracowano modele, które można by wykorzystać do gotowania, a te stały się znane jako piece kuchenne. Kiedy domy zaczęły być ogrzewane za pomocą centralnego ogrzewania, mniej było zapotrzebowania na urządzenie, które służyło jako źródło ciepła, a kuchenka i samodzielne kuchenki zastąpiły je. Kuchenka i kuchenka są często używane zamiennie.
Piec opalany paliwem to najbardziej podstawowy projekt pieca kuchennego. "Prawie połowa ludzi na świecie (głównie w krajach rozwijających się), pali biomasę ( drewno, węgiel drzewny, resztki pożniwne i łajno) i węgiel w podstawowych piecach kuchennych lub otwartych pożarach, aby gotować swoje jedzenie." Wydaje się, że są tam wykorzystywane bardziej wydajne energetycznie i przyjazne dla środowiska piece na biomasę.
Nowoczesne piece kuchenne mogą wykorzystywać alternatywne metody podgrzewania żywności.