Turanicum pszenica, wschodni kamut lub pszenicy (Triticum turanicum Jakubz., 1947) to ogólna nazwa dla pszenicy tetraploide.Il kamut, pochodzi od nazwy regionu irańskiej gdzie został opisany po raz pierwszy w 1921 roku, a gdzie teraz nawet jest kultywowany.
Właściwości odżywcze
Jako przodek pszenicy durum, ma pojemność dla alergików podobny do pszenicy zwyczajnej, nie jest odpowiedni dla osób z celiakią, ponieważ zawiera glutine.Dato o wysokiej zawartości białka, nadaje się do wytwarzania makaronu i jest bardzo uniwersalny w kuchni. Służy również do przygotowania pilaw, oprócz sałatek i zup.
Analiza chemiczno-fizyczna
Wspólne ziarno : (EN) Ziarna zbóż i makaron, w podręczniku Agricolture nr 8-20, 1988, str. 20071/20076.
Kamut: (EN) Raport analityczny Laboratoriów Mediallion nr 88011589, wykonany dla Mączka i Ziarna Montana na pszenicy odmiany Kamut, 24 października 1988.
Wartości ogólne
Minerały i witaminy
Aminokwasy
Kamut
Kamut jest zastrzeżonym znakiem towarowym, którym sprzedawany jest Triticum turanicum. Marka jest własnością amerykańskiej firmy kamut, założonego w Montanie przez Boba Quinn, który w 1990 roku miał wnioskowanej i otrzymanej ochrony odmian roślin i przez rejestrowanie USDA (Departamentu Rolnictwa USA) z oficjalną nazwą QK-77.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.