Jollof rice lub just jollof, zwany także Benachin (Wolof: „jeden garnek”), jest potrawką z ryżu o jednym garnku, popularną w wielu krajach Afryki Zachodniej.
Zasięg geograficzny i pochodzenie
Jollof Rice to jedna z najczęstszych potraw w Afryce Zachodniej, spożywana w regionach Nigerii, Senegalu, Ghany, Sierra Leone, Gambii, Togo, Liberii, Mali, Wybrzeża Kości Słoniowej i Południowych Kameronów. W Kamerunie jest popularnym faworytem podczas ceremonii takich jak śluby, ukończenia szkoły i urodziny, a czasami jest gotowany z „ndole”, lokalnym warzywem.
Istnieje kilka regionalnych odmian nazwy i składników. W Mali nazywa się to zaamè w Bamanankan i jest typowym niedzielnym ulubieńcem lunchu w miejskich, średnich klasach. Nazwa Jollof pochodzi od imienia Wolofów, choć w Senegalu i Gambii danie określane jest w Wolof jako ceebu jën lub benachin. Na obszarach francuskojęzycznych nazywa się to riz au gras. Pomimo różnic, danie jest „wzajemnie zrozumiałe” w całym regionie i rozprzestrzeniło się wraz z diasporą, aby stać się najbardziej znanym afrykańskim daniem poza kontynentem.
Opierając się na jego nazwie, pochodzenie ryżu Jollof można przypisać do regionu Senegambii, który był rządzony przez Imperium Jolof. Historyk żywności i rolnictwa James C. McCann uważa to twierdzenie za wiarygodne, biorąc pod uwagę popularność ryżu w górnej dolinie Nigru, ale uważa, że jest mało prawdopodobne, aby potrawa mogła rozprzestrzenić się z Senegalu do obecnego zasięgu, ponieważ takiej dyfuzji nie widać w „języku, wzorce historyczne lub polityczne ”.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.