W Ameryce Północnej włoska kiełbasa (salsiccia [salsittʃa] w języku włoskim) najczęściej odnosi się do stylu kiełbasy wieprzowej. Kiełbasa jest często oznaczana jako przyprawiona koprem lub anyżem jako podstawowa przyprawa. We Włoszech wytwarzana jest jednak szeroka gama kiełbas, z których wiele różni się od produktu powszechnie znanego jako "włoska kiełbasa " w Ameryce Północnej.
Najczęściej spotykane odmiany oferowane jako "włoska kiełbasa " w supermarketach północnoamerykańskich są gorące [1], słodkie [2] [3] [4] [5] i łagodne [6]. Główną różnicą między gorącą i łagodną jest dodanie płatków gorącej czerwonej papryki w mieszance przyprawowej pierwszego. Różnica między łagodną a słodką polega na dodaniu słodkiej bazylii w tym ostatnim.
W Australii różne łagodne salsiccia fresca (dosłownie "świeża kiełbasa ") przyprawione głównie koprem są sprzedawane jako "włoska kiełbasa ".
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.