Hummus lub humus ( arab. حمص ḥummuṣ, w języku klasycznym ḥimmiṣ lub ḥimmaṣ, dosł. „ ciecierzyca ”) – potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Współcześnie potrawa jest popularna na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce, znana również w kuchniach kaukaskich.
Występuje w wielu wariantach – jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita lub jako dodatek do innych dań. Zasadniczymi składnikami hummusu zwykle są: ugotowana i utarta ciecierzyca lub bób, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny oraz przyprawy – niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski. Wszystkie składniki są dokładnie razem wymieszane.
Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Obecnie jest znana na całym świecie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan.
Przygotowywanie hummusu jest jednym z elementów kulinarnej wojny pomiędzy Libanem (podstawa kuchni libańskiej) a Izraelem.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.