Frittata - puzzle online

Frittata to włoska potrawa na bazie jaj, podobna do omletów lub bezkostkowych quiche lub jajecznicy, wzbogacona o dodatkowe składniki, takie jak mięso, sery lub warzywa. Słowo frittata jest włoskie i z grubsza oznacza "smażone".

Historia

Włoskie słowo frittata pochodzi od friggere i w przybliżeniu oznacza smażone. Pierwotnie był to termin ogólny do gotowania jaj na patelni, w dowolnym miejscu na widmie, od jajka sadzonego, poprzez tradycyjny omlet, do włoskiej wersji hiszpańskiej tortilli z patatas, przygotowanej ze smażonego ziemniaka. Poza Włochami frittata była postrzegana jako odpowiednik "omletu" przynajmniej do połowy lat 50-tych. W ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat frittata stała się terminem dla odmiennej odmiany, którą Delia Smith opisuje jako "włoską wersję omletu otwartego". Kiedy są używane w tym znaczeniu, istnieją cztery kluczowe różnice w stosunku do tradycyjnego omletu:

Zawsze istnieje co najmniej jeden składnik opcjonalny i takie składniki są łączone z ubitą mieszanką jajeczną, podczas gdy jaja są jeszcze surowe, a nie układane na najczęściej gotowanej mieszance jajecznej przed złożeniem, jak w tradycyjnym omelecie.

Jajka można energicznie pobić, aby dodać więcej powietrza niż tradycyjne omlety, aby umożliwić głębsze napełnianie i bardziej puszysty wynik.

Mieszanka gotuje się na bardzo małym ogniu, wolniej niż omlet, przez co najmniej pięć minut, zwykle 15, do momentu ustawienia spodu, ale wierzch wciąż jest ciekły.

Częściowo ugotowana frittata nie jest złożona, aby zawrzeć jej zawartość, jak omlet, ale zamiast tego jest albo obracana w całości, albo krótko z grilla pod intensywną salamandrą, aby ustawić górną warstwę, lub piec przez około pięć minut.

OMLET ZE SZPINAKIEM. puzzle onlineCiasto Taco puzzle onlineSos do Pizzy puzzle onlinePizzuszka :P puzzle onlineMeksykańska Frittata puzzle onlineDip do pizzy z patelni puzzle online