Restauracja szybkiej obsługi, znana również jako restauracja szybkiej obsługi (QSR) w branży, jest specyficznym rodzajem restauracji, która serwuje dania fast food i ma minimalny serwis stołowy. Jedzenie serwowane w restauracjach typu fast food jest zazwyczaj częścią "dietetycznej diety mięsnej", oferowanej z ograniczonego menu, przygotowywanej wcześniej z dużą masą i utrzymywanej na gorąco, gotowej i pakowanej na zamówienie, i zwykle dostępnej na wynos, chociaż być dostarczone. Restauracje typu fast food są zazwyczaj częścią sieci restauracji lub franczyzy, która zapewnia standaryzowane składniki i / lub częściowo przygotowaną żywność i dostawy do każdej restauracji poprzez kontrolowane kanały dostaw. Termin " fast food " został uznany w słowniku Merriam-Webster w 1951 roku.
Prawdopodobnie pierwsze restauracje typu fast food powstały w Stanach Zjednoczonych z White Castle w 1921 roku i A & W w 1923 roku. Dziś amerykańskie sieci fast food, takie jak McDonald's (zał. 1940) i KFC (1952) to międzynarodowe korporacje z punktami sprzedaży na całym świecie.
Wariacje na temat koncepcji restauracji fast food obejmują szybkie restauracje typu casual oraz catering ciężarówki. Szybkie restauracje typu "casual" mają wyższe współczynniki "sit-in", oferując hybrydę między kontrprawą typową dla restauracji typu fast food i tradycyjną restauracją serwującą stoliki.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.