Espresso - puzzle online

Espressonazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie 25 - 35 ml gorącej (90,5 - 96 °C) wody pod ciśnieniem 8,5 - 9,5 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.

Espresso parzy się zazwyczaj z mieszanek kilku gatunków kaw. Powstała w ten sposób kawa ma (po prawidłowym przygotowaniu) gęstą, orzechowobrązową piankę zwaną z wł. crema. Piance tej espresso zawdzięcza dużą część swego aromatu. Dzięki krótkiemu czasowi ekstrakcji, wynoszącemu 25 - 30 s, zawartość kofeiny w ekstrakcie jest niewielka w porównaniu z kawą z ekspresu przelewowego. Oprócz samodzielnego napoju, stanowi ona bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych - m.in. latte macchiato, caffè macchiato czy cappuccino.

Espresso serwowane w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok.

Stolik kawowy puzzle onlinekrólowie prezentów puzzle online