Ciasto Santiago to tradycyjne ciasto kuchni galicyjskiej, którego pochodzenie nie jest znane, ponieważ jest praktycznie takie samo jak ciasto Elche, od którego wyróżnia się brakiem mąki. Obecnie można je kupić w prawie wszystkich piekarniach w miastach i obszarach, przez które przechodzi Camino de Santiago, od Roncesvalles lub Jaca do Santiago de Compostela; oraz w całej Wspólnocie Autonomicznej Galicji, szczególnie w lipcu i pierwszym tygodniu sierpnia (ponieważ 25 lipca jest Apostołem z Santiago ). Jego głównymi składnikami są migdały, cukier, jajka i pomarańcza
Ciasto Santiago składa się ze sproszkowanych migdałów i cukru (o tej samej masie obu) zmieszanych z jajkiem. W ten sposób uzyskuje się zwarte ciasto, do którego dodaje się pewną ilość masła lub masła. Następnie piecze się w naczyniu ogniotrwałym w temperaturze 180 ° C - 200 ° C przez około 45 minut, aż górna część stwardnieje. W ostatecznym rozrachunku cienki cukier często posypuje się szablonem krzyża Santiago, aby po usunięciu wydrukowano sylwetkę krzyża.
Te ciasta nie powinny zawierać żadnej mąki, z wyjątkiem ciasta, które pokrywa je poniżej ( ciasto łamane), ale zawierają cynamon i skórkę z cytryny. Podczas cięcia ciasto powinno mieć złoty kolor, a jego tekstura powinna być lekko gąbczasta i nieco ziarnista. Charakterystyczny aromat tego ciasta to zrównoważona mieszanka migdałów i jajek.
Nic nie wiadomo na temat spożycia migdałów w Galicji w średniowieczu, ale wiadomo, że brak tego jedzenia sprawił, że stał się luksusem zarezerwowanym dla niewielu.
Copyright 2023 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.