Bydło mleczne (zwane także krowami mlecznymi) to krowy hodowane w celu produkcji dużych ilości mleka, z którego wytwarzane są produkty mleczne. Krowy mleczne na ogół należą do gatunku Bos taurus.
Dawniej nie było rozróżnienia między bydłem mlecznym a bydłem mięsnym, przy czym ten sam stado często było wykorzystywane do produkcji mięsa i mleka. Obecnie przemysł wołowy jest bardziej wyspecjalizowany, a większość bydła mlecznego jest hodowana w celu produkcji dużych ilości mleka.
Stado mleczne w Stanach Zjednoczonych wyprodukowało 84,2 miliarda kilogramów (185,7 miliardów funtów) mleka w 2007 r., W porównaniu z 52,9 miliarda kilogramów (116,6 miliardów funtów) w 1950 r., Ale w amerykańskich gospodarstwach mlecznych było tylko około 9 milionów krów - około 13 milionów mniej niż istniała w 1950 r. Najlepszą rasą krów mlecznych w kanadyjskiej krajowej kategorii stada jest Holstein, obejmujący 93% populacji krów mlecznych, roczny wskaźnik produkcji wynoszący 10 257 kilogramów (22 613 funtów) mleka na krowę, który zawiera 3,9% masła tłuszcz i 3,2% białka.