czarne z białym - puzzle online

Frijoles negros (po hiszpańsku dosłownie „ czarna fasola ”) to danie latynoamerykańskie wykonane z czarnej fasoli, przygotowane na Kubie, w Wenezueli (gdzie nazywa się caraotas negras), Puerto Rico, Meksyku i innych krajach Ameryki Łacińskiej. Czarna fasola, roślina strączkowa z gatunku Phaseolus vulgaris, jest zwykle kupowana w postaci konserwowej lub suszonej. Jedna szklanka suszonej czarnej fasoli daje około 2 1⁄2 szklanki gotowanej fasoli. Zupa z czarnej fasoli (sopa de frijoles negros) jest kolejnym powszechnie przygotowywanym kubańskim ulubieńcem.

Frijoles negros jest zwykle przyprawiane solą, szynką, cebulą i czosnkiem, pomidorami, kminkiem w proszku, oregano i octem.

Czarna fasola ma wysoką zawartość kwasu foliowego (256 mikrogramów), żelaza (3,61 mg), magnezu (120 mg) i fosforu (241 mg); są również źródłem cynku (1,92 mg), niacyny (2 mg) i tiaminy (0,42 mg) - w oparciu o porcję 1 szklanki.

słodkie psy ze szczeniętami puzzle onlineCICS w zimie puzzle online