Przyprawą jest przyprawa, sos lub preparat, który dodaje się do żywności w celu nadania szczególnego smaku, w celu wzmocnienia jej smaku, lub w niektórych kulturach, w celu uzupełnienia potrawy. Określenie pierwotnie opisywało marynowane lub zakonserwowane pokarmy, ale z biegiem czasu zmieniło znaczenie.
Wiele przypraw jest dostępnych w opakowaniach jednorazowych, takich jak musztarda lub ketchup, szczególnie jeśli są dostarczane z posiłkami na wynos lub fast-food. Zwykle są one stosowane przez kolację, ale czasem są dodawane przed podaniem; na przykład w kanapce z keczupem, musztardą lub majonezem. Niektóre przyprawy są używane podczas gotowania, aby dodać smaku lub tekstury do żywności; sos barbecue, masło złożone, sos teriyaki, sos sojowy i marmite są przykładami.
Termin przyprawa pochodzi od łacińskiego condimentum, co oznacza "przyprawa, przyprawa, sos" i od łacińskiego condere, co oznacza "konserwować, marynowane, sezon".