Kurczak jest najczęstszym rodzajem drobiu na świecie. Ze względu na względną łatwość i niskie koszty ich hodowania w porównaniu do zwierząt, takich jak bydło lub świnie, kurczęta stały się powszechne w kuchni różnych kultur na całym świecie, a ich mięso zostało różnorodnie dostosowane do regionalnych smaków.
Kurczak może być przygotowany na wiele różnych sposobów, w tym pieczenie, grillowanie, grillowanie, smażenie i gotowanie, między innymi w zależności od celu. Od drugiej połowy XX wieku, przygotowany kurczak stał się podstawą fast food. Kurczak jest czasem cytowany jako bardziej zdrowy niż czerwone mięso, z niższymi stężeniami cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Przemysł drobiarski, który odpowiada za produkcję kurczaków, przyjmuje wiele form w różnych częściach świata. W krajach rozwiniętych kurczęta są zazwyczaj poddawane intensywnym metodom uprawy, podczas gdy obszary mniej rozwinięte wychowują kurczaki za pomocą bardziej tradycyjnych technik uprawy. Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że na Ziemi jest dziś 19 miliardów kurczaków, co oznacza, że są liczniejsze od ludzi więcej niż dwa do jednego.