Caldo de pollo - puzzle online

Caldo de pollo (hiszpańska wymowa: [ˈkaldo ðe ˈpoʎo], dosł. „ Rosół z kurczaka”) to popularna zupa latynoamerykańska składająca się z kurczaka i warzyw.

To, co odróżnia tę zupę od wielu innych wersji rosołu, jest to, że podobnie jak brazylijska canja, caldo de pollo wykorzystuje całe kawałki kurczaka zamiast posiekanego lub rozdrobnionego kurczaka. Inne różnice polegają na tym, że warzywa są zazwyczaj bardziej surowe. Używa się połówek ziemniaków, a nie kostek i dodaje całe liście kapusty.

Typowy przepis na caldo de pollo obejmuje: pierwszy czosnek gotowany w wodzie, dodawanie kawałków kurczaka (podudzia, piersi, uda), pokrojoną marchewkę, seler w plasterkach, połówki ziemniaków, fasolę garbanzo, kolbę kukurydzy, pokrojony w kostkę pomidor, plasterki cebula, kolendra mielona i kapusta. Choć często je się zwykłą caldo de pollo, większość dodaje sok z cytryny lub gorący sos. Niektóre przepisy wymagają kostek awokado dodawanych tuż przed jedzeniem. Caldo de pollo można również podawać z gorącymi tortillami kukurydzianymi. W Meksyku powszechne jest również dodawanie parzonego lub hiszpańskiego ryżu w tej samej misce podczas serwowania, zwłaszcza w fondas. W innych krajach Ameryki Łacińskiej nazywa się to sopa de pollo, a nie caldo, co oznacza dosłownie zupę zamiast rosołu.

Zupa rybna. puzzle onlineJedzenie, kuchnia, składnik puzzle onlineUkładanka testowa puzzle onlineZupa warzywna puzzle onlinekrem ahuyama puzzle onlineZimowe jedzenie puzzle online