boczek i jajko - puzzle online

Nasz nowy sklep Puzzle Factory

Sky Bekon to deser z karmelizowanego żółtka i cukru, zwarty i intensywnie żółty. [1] Tradycja ta wywodzi się z Jerez de la Frontera ponad 500 lat temu. [2]

Jest to obecnie typowe w Andaluzji, utrzymujące wielkie korzenie w samym Jerez de la Frontera, w Kadyksie, w Villoldo, Palencia i Asturii, gdzie znane są Sky Tocinillos z Grado, w niektórych przypadkach mają wielką sławę z tradycją cukierniczą., robiąc deser od ponad stu lat.

Historia

Pierwsze wieści o podniebnym boczku sięgają 1924 r.; data jego powstania przez zakonnice z klasztoru Ducha Świętego Jerez de la Frontera. Jego pochodzenie jest związane z produkcją lokalnego wina i masowym wykorzystaniem białek jaj używanych do jego klarowania. Resztkowe żółtka jaj zostały dostarczone zakonnicom, które w celu ich ponownego wykorzystania stworzyły deser „bekon z nieba”. Z czasem stał się jednym z najbardziej charakterystycznych deserów hiszpańskiego ciasta.

Nazwa wynika z wyglądu, faktury i pochodzenia „religijnego” [3]

W latach głodowych XX wieku skromne domy często używały żółtek do wyrobu cukierków (od angielskiego terminu cukierek ; słodkie jajo, które andaluzyjczycy zamienili w cukierki) dla najmłodszych, wykorzystując resztki żółtek do Zrób bekon z nieba.

Obecnie rada miasta Jerez de la Frontera prowadzi procedury przyznawania chronionego oznaczenia geograficznego temu produktowi [4].

Przepis

Niebiański boczek składa się z żółtka, cukru i wody. Najpierw powstaje syrop przez rozpuszczenie cukru w ​​wodzie. Do tego, gdy jest ciepło, dodaje się żółtka, bijąc je. Powstałą mieszaninę wlewa się i wlewa do karmelizowanego pojemnika, który gotuje się w łaźni wodnej, aż skoaguluje się, to znaczy uzyskuje konsystencję płatka.

śniadanie puzzle onlineQuiche i Sałatka puzzle onlineCiasto, jedzenie puzzle online