Bockwurst to niemiecka kiełbasa tradycyjnie wytwarzana z mielonej cielęciny i wieprzowiny (bardziej w kierunku cielęciny, w przeciwieństwie do kiełbasek). Bockwurst jest aromatyzowany solą, białym pieprzem i papryką. Inne zioła, takie jak szczypiorek i pietruszka, są często dodawane, a także w Niemczech często kiełbasa jest również wędzona. Bockwurst był początkowo spożywany z piwem bock i jest zwykle podawany z musztardą. Kiełbasa z naturalnej osłonki, zwykle gotowana na wolnym ogniu, chociaż może być również grillowana. Unika się wrzenia, ponieważ obudowa może się rozdzielić, a Kiełbasa może wyglądać nieapetycznie i stracić aromat wody do gotowania. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian w Niemczech i można ją znaleźć za granicą.
Bockwursts produkowane w Ameryce, również z cielęciny i wieprzowiny, są bardziej podobne do bawarskiej Weisswurst w kolorze i smaku, choć pietruszka jest rzadko używana w tej wersji.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.