Przygotowuje się go z ryżem doprawionym sosem mięsnym, groszkiem, boczkiem, pieczarkami, fior di latte lub provola, klopsikami, kiełbasami, jajkami na twardo i tradycyjnie z wątróbkami drobiowymi.
Wszystko wkłada się do piekarnika, a następnie podaje przed podaniem.
Może być prezentowany zarówno w wersji sosowej, z ragù, jak i biały, bez.
Historia
Ryż, produkt importowany przez Aragończyków do Królestwa Neapolu, nie odniósł sukcesu na Południu - z wyjątkiem Sycylii, gdzie został wprowadzony przez Arabów. Został przyjęty przez Salerno School of Medicine i przepisany jako lekarstwo dla chorych, ale nie przez ludzi, którzy woleli makaron. Sartù prawdopodobnie zrodził się z potrzeby dostosowania tego dania do smaku dworskiego, pod wpływem austriackiej królowej Marii Karoliny. Monsù, francuscy kucharze dworscy, stworzyli to danie w XVIII wieku, wzbogacając ryż wieloma składnikami i maskując jego smak sosem pomidorowym. Nazwa samego naczynia miała pochodzić od francuskiego surtouta, centralnego elementu, który wszedł do użytku w XVIII wieku i który można również wykorzystać do przyniesienia sartù na stół, ugotowanego jako timbale.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.