0
0
0

pień - wybierz puzzle do ułożenia

Słonie to duże ssaki z rodziny Elephantidae i rzędu Proboscidea. Obecnie rozpoznawane są trzy gatunki: słonie afrykańskie (Loxodonta africana), słonie afrykańskie (L. cyclotis) i słonie azjatyckie (Elephas maximus). Słonie są rozproszone w Afryce Subsaharyjskiej, Azji Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Elephantidae to jedyna żyjąca rodzina z rzędu Proboscidea; inne, teraz wymarłe, członkowie zakonu obejmują deinotheres, gomphotheres, mamuty i mastodonty. Wszystkie słonie mają kilka charakterystycznych cech, z których najważniejszym jest długi pień (zwany także trąbą), używany do wielu celów, w szczególności do oddychania, podnoszenia wody i chwytania przedmiotów. Ich siekacze rosną w kły, które mogą służyć jako broń i narzędzia do przenoszenia przedmiotów i kopania. Duże klapy nauszne słoni pomagają kontrolować temperaturę ciała. Ich filaropodobne nogi mogą nosić ich wielką wagę. Słonie afrykańskie mają większe uszy i wklęsłe plecy, podczas gdy słonie azjatyckie mają mniejsze uszy i wypukłe lub wypukłe plecy. Słonie są roślinożerne i można je spotkać w różnych siedliskach, w tym sawannach, lasach, pustyniach i bagnach.