Nasiona słonecznika są owocem słonecznika (Helianthus annuus). Istnieją trzy rodzaje powszechnie stosowanych nasion słonecznika: linolowy (najczęściej), wysoko oleinowy i NuSun opracowany dla oleju słonecznikowego. Każda odmiana ma swój unikalny poziom jednonienasyconych, nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Informacje w tym artykule dotyczą głównie odmiany linolowej.
Do celów komercyjnych nasiona słonecznika są zwykle klasyfikowane według wzoru na ich łuskach. Jeśli łuska jest czarna, nasiona nazywane są ziarnami słonecznika z czarnego oleju. Uprawy mogą być określane jako uprawy słonecznika oleistego. Nasiona te są zwykle tłoczone w celu wydobycia ich oleju. Pasiaste nasiona słonecznika są głównie używane do żywności; w rezultacie można je nazwać słodkimi ziarnami słonecznika.
Określenie "nasiona słonecznika" jest w rzeczywistości mylące w przypadku zastosowania do nasion w owocni (kadłubie).