Spring Greens to odmiana Brassica oleracea w odmianie Acephala Group, podobna do kapusty, w której centralne liście nie tworzą głowy lub postaci tylko bardzo luźnej. Uważa się, że jest bliższa kapustom dzikim niż większość innych udomowionych form i jest uprawiana głównie w północnej Europie, gdzie jej tolerancja na mroźne zimy jest ceniona za wczesną wiosenną dostawę liści jadalnych. Cultivar Group Acephala obejmuje także kale jarmużne i collard, które są bardzo podobne genetycznie.
Termin ten jest również używany luźniej w odniesieniu do trzebieży i przyciętych liści innych rodzajów Brassica, w tym liści rzepy i brukwi, nadwyżki rozcieńczonych młodych roślin kapusty i liści z kalafiora i brukselki.
We wszystkich przypadkach liście, będąc luźne, są w pełni wystawione na działanie światła i warunków atmosferycznych, dlatego są ciemniejsze zielone, grubsze, często twardsze i silniej aromatyzowane niż kapusta, która tworzy zamkniętą głowę, ale są również szczególnie bogate w witaminę C, kwas foliowy i błonnik pokarmowy, dzięki czemu są bardzo zdrowym pokarmem.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.