Demon, patrz Verrine ( demon ). Jeśli chodzi o Verrines Cycerona, zobacz In Verrem.
Weronika to mały, grubościenny szklany pojemnik bez podstawy, którego przeznaczeniem jest przytrzymanie stałego lub płynnego naczynia (przystawki, dania głównego lub deseru) zamiast napoju. To francuskie słowo jest zwykle nieprzetłumaczone.
Metonimicznie, "verrine" oznacza w świecie gotowania danie podawane w verrine, w sposób pionowy, pozwalając na inne wrażenia smakowe i estetyczne w porównaniu z daniem podawanym na talerzu.
Philippe Conticini był pierwszym (w 1994 r.), Który wyobrażał sobie deser serwowany we weriorze. Wprowadził coś więcej niż prostą ewolucję formy, ale raczej znaczącą ewolucję w doświadczeniu smaku.
Pionowość i przejrzystość verrine pozwala:
Natychmiastowe czytanie wizualne i konstrukcja smaku, oraz
Ukończenie równowagi smakowej w jamie ustnej zamiast w werrynie; odczucia intensywności i wykończenia są wzmacniane i lepiej kontrolowane przez doświadczającego.
Zgodnie z pierwotną koncepcją werandy składają się z trzech warstw, z których każda ma specyficzne cechy smakowe:
Dolna, cienka warstwa składa się z kwaśnego preparatu, który powoduje ślinienie i przygotowuje kubki smakowe do przyjmowania innych smaków
Pośrednia, grubsza warstwa składa się z preparatu przynoszącego "główny smak "
Górna warstwa składa się z gładkiego i jedwabistego preparatu mającego na celu pokrycie kubków smakowych i zapewnienie pełnego, przyjemnego wykończenia.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.