twaróg - puzzle online

Twaróg, ser biały – produkt wytwarzany z mleka, zaliczany do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej bądź kremowej konsystencji, zależnej od zawartości tłuszczu w mleku.

Proces przygotowania twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu.

Twaróg jest tym kwaśniejszy im później jest robiony, licząc od momentu kiedy mleko zakwasiło się i zgęstniało. Aby otrzymać słodki twarożek, należy przygotować ser w dniu, w którym mleko się skwasiło.

Francuskie „ białe sery” (fromage blanc) są przygotowywane bez podgrzewania kwaśnego mleka, które jest od razu odcedzane.

W niektórych regionach Polski (woj. łódzkie, mazowieckie) ser tego typu określany jest nazwą: ser biały, twaróg natomiast jest produktem, który powstaje po dodaniu do sera białego śmietany i dodatków smakowych ( cebula, szczypiorek ).

Zawiera magnez, potas, cynk, a także witaminy A, D, z grupy B, a także E. Pośród nabiału twaróg zawiera najmniej wapnia (w celu zaspokojenia dziennego zapotrzebowania należałoby zjeść około 1 kg twarogu).

na słodko puzzle onlineCiasto z owoców z rodzynkami puzzle onlineJAGODOWA TARTA puzzle onlineDeser w pucharku puzzle onlineCiasto owocowe z pianką. puzzle onlineCIASTKO Z KREMEM puzzle onlinePanna Cotta z frużeliną malinową puzzle onlineDeser z brzoskwiniami puzzle online