sos velouté - Wybierz puzzle do rozwiązania

Pięć sosów bazowych - określenie klasyfikacji sosów. Pojęcie stworzył Antonin Carême, XIX-wieczny francuski szef kuchni . Rozwinął on metodologię, dzięki której setki sosów są klasyfikowane jako warianty pięciu podstawowych sosów bazowych. Tymi pięcioma sosami są: sos holenderski, sos majonezowy (emulsyjny, ubijany sos na bazie masła i żółtek jaj), sos demi -glace (brunatny i gęsty, zredukowany bulion z pieczonych kości ), sos beszamelowy (sos bazujący na mleku lub śmietanie z zarumienioną zasmażką), sos velouté (sos jasny; wywar, zazwyczaj drobiowy, zagęszczony zasmażką), sos pomidorowy (sos czerwony na bazie pomidorów oliwy i cebuli).Sos pomidorowy jest zaliczany do sosów bazowych choć wszedł do kuchni później niż pozostałe, ale ze względu na to, że jest bazą do wielu innych sosów współczesnej sztuki kulinarnej, zasłużył sobie na miano sosu bazowego.