scialatelli - puzzle online

Scialatelli [ʃalaˈtɛlli] (znany również jako scialatielli [ʃalaˈtjɛlli], sciliatielli [ʃiljaˈtjɛlli] i scivatieddi [ʃivaˈtjɛddi]) jest rodzajem grubego i krótkiego makaronu fettuccine lub linguine o prostokątnym przekroju poprzecznym. Jest to typowe dla nowoczesnej kuchni kampańskiej, która powstała na wybrzeżu Amalfi jako specjalność szefa kuchni, ale rozprzestrzeniła się również w pobliskich regionach, takich jak Kalabria i Basilicata (odpowiednio, w obszarze Catanzaro i Potenza). Scialatelli to najnowsza innowacja w porównaniu do wielu innych kształtów makaronów z Włoch. Włoski szef kuchni Enrico Cosentino po raz pierwszy opracował go pod koniec lat 60. w rodzinnej Amalfi, pracując w lokalnej restauracji, i zyskał sobie uznanie w 1978 roku, kiedy zdobył nagrodę Entremetier w międzynarodowym konkursie kulinarnym. Scialatiello (liczba pojedyncza dla scialatielli) może pochodzić od neapolitańskiego scigliatiello lub sciliatiello, pochodnej czasownika sciglià („potargać”), i z grubsza tłumaczy się na „potargane”: podobnie jak potargane włosy, scialatelli rzeczywiście wygląda jak „potargane” paski makaronu po umieszczeniu w naczyniu, ponieważ każdy pasek ma lekko nieregularny kształt po ręcznym wykonaniu i prostym cięciu nożem kuchennym. Inna teoria dotycząca nazwy tego makaronu polega na tym, że pochodzi on od neapolitańskiej scialà („cieszyć się”) i tielli („patelni”), choć brzmi raczej jak etymologia ludowa wynikająca z językowego zepsucia oryginalnego słowa.