Ryż jaśminowy (tajski: ข้าว หอม มะลิ; RTGS: Khao hom mali ; tajski wymowa: [kʰâːw hɔ̌ːm malíʔ], chiński: 泰国 香米; Tàiguó xiāngmǐ) to długoziarnista odmiana pachnącego ryżu (znana również jako aromatyczny ryż). Jego zapach, przypominający pandan (Pandanus amaryllifolius) i popcorn, wynika z naturalnej produkcji związków aromatycznych z roślin ryżu, z których najbardziej widoczna jest 2-acetylo-1-pirolina. W typowych opakowaniach i magazynach te aromatyczne związki rozpraszają się w ciągu kilku miesięcy. Ta szybka utrata intensywności aromatycznej prowadzi wielu południowo-wschodnich Azjatów i koneserów do preferowania każdego roku świeżo zebranych "nowych plonów" jaśminowego ryżu.
Ryż jaśminowy to odmiana Oryza sativa. Nazwa " jaśmin " odnosi się do koloru ryżu, który jest tak biały jak kwiat jaśminu.
Ryż jaśminowy uprawia się głównie w Tajlandii (Thai hom mali lub tajski pachnący ryż), Kambodży ( angkor kra'oup lub kambodżański ryż jaśminowy), Laosie i południowym Wietnamie. Po ugotowaniu ma wilgotną i miękką konsystencję, o lekko słodkim smaku. Ziarna przywierają i są nieco lepkie po ugotowaniu, chociaż mniej lepkie niż kleisty ryż (Oryza sativa var. Glutinosa), ponieważ ma on mniej amylopektyny.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.