podstawowa żywność - wybierz puzzle do ułożenia

Podstawowym pożywieniem, lub po prostu podstawą, jest żywność, która jest spożywana rutynowo i w takich ilościach, że stanowi dominującą część standardowej diety dla danego człowieka, dostarczając dużą część zapotrzebowania na energię i generalnie tworząc znaczną część spożycie innych składników odżywczych. Podstawowy pokarm określonego społeczeństwa może być spożywany tak często, jak każdego dnia lub każdego posiłku, a większość ludzi żyje na diecie opartej tylko na niewielkiej liczbie podstawowych produktów. Podstawowe artykuły spożywcze różnią się w zależności od miejsca, ale zazwyczaj są to niedrogie lub łatwo dostępne produkty, które dostarczają jednego lub więcej spośród trzech organicznych makroskładników niezbędnych do przeżycia i zdrowia: węglowodany, białka i tłuszcze. Typowymi przykładami zszywek są bulwy i korzenie; oraz ziarna, rośliny strączkowe i inne nasiona. Wczesne cywilizacje rolne ceniły żywność, którą ustalono jako zszywki, ponieważ oprócz zapewnienia niezbędnego odżywiania, są one ogólnie odpowiednie do przechowywania przez długi czas bez rozkładu. Takie nierozprzestrzeniające się produkty spożywcze są jedynymi możliwymi zszywkami w okresach niedoboru, takich jak suche pory roku lub zimne umiarkowane zimy, w których przechowywano zbiory. W okresach obfitości może być dostępna szersza oferta produktów spożywczych. Główne podstawowe produkty żywnościowe pochodzą z warzyw lub produktów zwierzęcych i obejmują zboża (takie jak ryż, pszenica, kukurydza, proso lub sorgo), bulwy skrobiowe lub warzywa korzeniowe (takie jak ziemniaki, maniok, ignam lub taro), mięso, ryby, jaja, mleko i ser. Inne podstawowe produkty to rośliny strączkowe (suszone rośliny strączkowe), sago (pozyskiwane z rdzenia palmy sago) i owoce (takie jak chleb chlebowy i plantany). Podstawowe produkty spożywcze mogą również zawierać (w zależności od regionu): oliwę z oliwek, olej kokosowy i cukier (np. Z plantanów).