Pasztecik w języku angielskim, kanadyjskim, południowoafrykańskim, australijskim i nowozelandzkim to spłaszczona, zwykle okrągła porcja mielonego mięsa lub mięsa. Mięso jest zagęszczane i kształtowane, gotowane i podawane.
Tosty można jeść nożem i widelcem do potraw takich jak stek Salisbury, ale zazwyczaj podaje się je w formie kanapki zwanej "burger" lub hamburgera, jeśli pasztecik jest zrobiony z mielonej wołowiny. Sam patty można również nazwać burgerem, niezależnie od tego, czy jest on podawany w kanapkach, szczególnie w Wielkiej Brytanii i Irlandii, gdzie termin "pasztecik" jest rzadko używany.
Podobne ciasta mięsne w kształcie niespojonym z mielonej wołowiny można również nazwać "burger": "hamburgery z indyka" lub "fishburgery" mogą być wytwarzane z przekształconego, mechanicznie odkostnionego mięsa. Czasami hamburgery są panierowane. Warzywne hamburgery są produkowane bez mięsa, zwykle z soi, ale często również z innych ziaren, a czasami innych mieszanych warzyw. W Irlandii tradycyjne rębaki często serwują burger (pasztecik wołowy maczany i smażony w głębokim tłuszczu) lub burger przyprawowy (pikantny pasztecik z zastrzeżoną recepturą mięs i przypraw). Są one podawane w papierowej torbie do pieczenia i spożywane za pomocą rąk.
W Indiach pasztecik może odnosić się do wegetariańskiego (na przykład ziemniaków) lub niewegetariańskiego ( kurczak, mięso itp.) Nadzienia do burgerów lub do słodkiego lub słonego ciasta francuskiego, które jest powszechnym jedzeniem ulicznym w wielu częściach kraj.
Kształt
W przypadku masowo produkowanych pasztetów często spotyka się je z pozornie nienormalnymi kształtami lub nierównym obwodem.