Petit gâteau (w języku francuskim, małe ciasto, w liczbie mnogiej: petits gâteaux) lub czekoladowy fondant to deser składający się z małego czekoladowego ciasta z chrupiącą skórką i łagodnym nadzieniem, które jest tradycyjnie podawane na ciepło z lodami waniliowymi na talerzu. W języku francuskim, terminy na ciasto czekoladowe to "gâteau fondant au chocolat" lub po prostu "fondant au chocolat" (" czekolada do żucia" lub " czekolada melty").
Deser został spopularyzowany w restauracjach w Nowym Jorku od lat dziewięćdziesiątych. Obecnie odmiany smaku ciast i lodów osiągają owoce, a nawet napoje alkoholowe, takie jak whisky.
Ten deser był również znany z przyrządzania na naleśnikach, w którym to przypadku składa się z wielu naleśników ułożonych jedna na drugiej oddzielonych przez rodzaj nadzienia, takiego jak ciepły dżem lub jagody.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.