Pannenkoek (pl. Pannenkoeken) lub holenderski naleśnik to styl naleśnika pochodzący z Holandii. Pannenkoeken są zwykle większe (do stopy w średnicy) i znacznie cieńsze niż ich odpowiedniki naleśniki amerykańskie lub szkockie, ale nie tak cienkie jak naleśniki. Mogą zawierać plasterki bekonu, jabłka, sera lub rodzynek. Zwykłe są często spożywane z syropem (syrop z buraków cukrowych), appelstroop (niespotykana holenderska odmiana masła jabłkowego) lub (sproszkowany) cukier i czasami są zwijane do spożycia ręcznie lub przy użyciu sztućców.
Podstawowe składniki to mąka (zwykła, samorosąca lub obie), mleko, sól i jajka. Dodatek mąki gryczanej (do 50 procent) jest tradycyjnym, ale znacznie mniej powszechnym w dzisiejszych czasach. Mleko można zastąpić mlekiem sojowym bez zmiany wyniku końcowego.
Składniki są ubijane w ciasto o dość płynnej konsystencji. Chochla ciasta jest następnie smażona na maśle lub oleju. Gdy wierzch pannenkoek jest suchy i krawędzie zaczynają brązowieć, można go przewrócić.
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.