mie goreng - wybierz puzzle do ułożenia

Mie goreng (indonezyjski: mie goreng lub mi goreng, malajski: mee goreng lub mi goreng, co oznacza "smażone kluski"), znany również jako bakmi goreng, jest smakowitym i często pikantnym daniem smażonym z makaronem w Indonezji, Malezji, Brunei Darussalam i Singapur . Wykonany jest z cienkiego żółtego makaronu smażonego w oleju jadalnym z czosnkiem, cebulą lub szalotką, smażoną krewetką, kurczakiem, wołowiną lub krojonym bakso (klopsikami), chili, kapustą pekińską, kapustą, pomidorami, jajkiem i innymi warzywami. Wszechobecny w Indonezji, można go znaleźć w całym kraju, sprzedawany przez wszystkich sprzedawców żywności od ulicznych straganiarzy, warungów, po ekskluzywne restauracje. Jest to indonezyjskie jedno danie ulubione , chociaż uliczni sprzedawcy żywności zwykle sprzedają go razem z nasi goreng ( smażony ryż ). Jest on powszechnie dostępny na straganach Mamak w Singapurze, Brunei Darussalam i Malezji i często jest ostry. W Sri Lance mee goreng jest popularną potrawą ze względu na kulturowe wpływy malajskie i jest sprzedawany na ulicznych straganach żywnościowych w całym kraju.