Kiełbasa śniadaniowa (lub kiełbasa wiejska ) to rodzaj świeżej kiełbasy wieprzowej zwykle podawanej na śniadanie w Stanach Zjednoczonych. Jest to zwykła pozycja śniadaniowa w tradycyjnym amerykańskim śniadaniu "farmerskim" lub "wiejskim", ponieważ jest to sposób, w jaki rolnicy mogą wykorzystywać jak najwięcej swoich zwierząt gospodarskich (zazwyczaj świń). Skrawki i resztki były mielone, sezonowane, a następnie spożywane przez rolnika jako niedrogi, wysokobiałkowy poranny posiłek.
Jest to prawdopodobnie najpopularniejsza konsumpcja w gospodarstwach domowych na obszarach wiejskich, szczególnie w południowych stanach, gdzie występuje w formie świeżych lub wędzonych pasztecików lub ogniw (te ostatnie mogą mieć naturalną lub syntetyczną osłonę lub żadną formę jakiejkolwiek osłonki). Większość restauracji, restauracji typu fast-food i restauracji rodzinnych w całym kraju będzie również mieć jedną lub więcej wersji podczas śniadania, zarówno na kanapkach, na półmiskach śniadaniowych, jak i na obu; niektóre restauracje oferujące wykwintne posiłki będą miały również opcję kiełbasy na śniadanie lub menu śniadaniowe. Odsłonięta odmiana ogniwa jest najbardziej podobna do kiełbasy w stylu angielskim i została wyprodukowana w Stanach Zjednoczonych od czasów kolonialnych. Zasadniczo jest to mocno przyprawione mięso mielone, dlatego nie jest przechowywane i powinno być odpowiednio przechowywane. Można również znaleźć nowsze odmiany wieprzowiny i wołowiny oraz drób. Istnieją również odmiany wegetariańskie, które zamiast mięsa używają teksturowanego białka roślinnego. W Stanach Zjednoczonych dominującymi środkami aromatyzującymi wykorzystywanymi do przyprawiania są: pieprz czarny lub pieprz biały i szałwia, chociaż istnieją odmiany również doprawione pieprzem cayenne, a nawet syropem klonowym.