Kaloria (łac. calor – ciepło ) – historyczna jednostka ciepła, obecnie jest pozaukładową jednostką energii (skrót cal), ponieważ ciepło jest utożsamiane z energią; często używana jest jednostka wielokrotna kilokaloria (skrót kcal); 1 kcal = 1000 cal. Megakaloria ( milion kalorii, skrót Mcal) nosiła kiedyś osobną nazwę "termia" (skrót th, od gr. thermos – ciepły).
dawniej definiowana jako ilość ciepła potrzebna do podgrzania pod ciśnieniem 1 atmosfery, 1 g czystej chemicznie wody o 1 °C od temperatury 14,5 do 15,5 °C.
1 cal = 4,1855 JW 1929 roku wprowadzono kalorię międzynarodową (obecnie używany w fizyce przelicznik):
1 cal = 4,1868 JIstnieje jeszcze kaloria termochemiczna:
1 cal = 4,184 JW chłodnictwie używana jest jednostka ciepła o nazwie frygoria bądź frigoria (fg), która jest równa wartości kalorii międzynarodowej.
Nazwa pochodzi od łac. frigidus – 'zimny' z frigere 'stygnąć, marznąć'.
Jednostką ciepła w układzie SI jest dżul J.
Kalorie w dietetyce
Potoczne użycie kaloria znacznie odbiega od faktycznego znaczenia tej jednostki fizycznej. Mimo że używane jest słowo kaloria, to wartości kaloryczne produktów żywnościowych są podawane nie w kaloriach, ale w kilokaloriach, czyli tysiącach kalorii. Czasem kilokaloria nazywana jest "dużą kalorią" bądź pisana jest wielką literą ("Kaloria").
Copyright 2024 puzzlefactory.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.